Search

Content

Κοινοποίηση

Friday, October 20, 2017

Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας.Ο ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος.


Το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος είναι από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής. Σημαντικός συνοικισμός ιδρύεται στο μυχό του κόλπου της Βραυρώνας κατά τη Nεολιθική εποχή που ακμάζει κατά την Μεσοελλαδική έως και την πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο (2000-1600 π.Χ.). Αργότερα, στους πρώιμους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, δημιουργείται εδώ ο μικρός δήμος των Φιλαϊδών. Η Βραυρωνία ΄Αρτεμις λατρευόταν ως θεά της βλάστησης και του κυνηγιού αλλά και ως προστάτρια του τοκετού και των νεογνών. Η Ιφιγένεια ως ιέρεια της Αρτέμιδος πεθαίνει και θάβεται στην Βραυρώνα όπου τιμάται επίσης ως θεά του τοκετού.

Ο δωρικός περίπτερος ναός της Αρτέμιδος, χτισμένος μέσα στον ύστερο 6ο αι. π.Χ., αποτελεί το πρωιμότερο δείγμα αρχιτεκτονικής εντός του τεμένους· σήμερα σώζονται τμήματα της θεμελίωσής του και θραύσματα της ανωδομής. Τον 5ο αι. π.Χ., έπειτα από την λεηλασία και την πιθανή καταστροφή του ιερού από τους Πέρσες κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Αττική (480 π.Χ.), παρατηρείται νέα οικοδομική δραστηριότητα στην Βραυρώνα. Το πιο αντιπροσωπευτικό από τα μνημεία που κόσμησαν το ιερό ήταν μια εντυπωσιακή δωρική στοά καινοτόμου κατασκευής των χρόνων του Πελοποννησιακού Πολέμου (περ. 420 π.Χ.), η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ· λειτούργησε τόσο ως χώρος έκθεσης του πλήθους των προσφορών που ανατίθονταν προς τιμήν της θεάς, όσο και ως χώρος διέλευσης των επισκεπτών προς τα δωμάτια που ανοίγονταν πίσω της σε σχήμα Γ και χρησίμευαν ως χώροι εστίασης. Βορείως των χώρων εστιάσεως ανοιγόταν μια επιμηκυσμένη αυλή εφαπτόμενη στη στοά αλλά ανεξάρτητη από αυτή με μεγάλες εισόδους στην ανατολική και στην δυτική πλευρά της. Μία σειρά από τετράγωνης διατομής υποστυλώματα στήριζαν την στέγη του βορείου τμήματος της αυλής, στο οποίο ανοιγόταν ένα επίμηκες κανάλι ή αυλάκι που χωριζόταν σε επιμέρους τμήματα μέσω λίθινων φραγμάτων. Η πρωτότυπη και ασυνήθιστη αυτή διαμόρφωση φαίνεται να μην έχει παράλληλο στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και ο σκοπός που εξυπηρετούσε παραμένει άλυτο μυστήριο (ίσως κατά μήκος του καναλιού να είχαν στηθεί σανίδες για την έκθεση των συνόλων των ενδυμάτων που είχαν ανατεθεί στην θεά).















































Ο Ναός της Αρτέμιδας, δωρικός εν παραστάσει με οπισθόδομο, βρίσκεται στη ΒΔ γωνία του βράχου της Ακρόπολης, θεμελιωμένος σε ψηλό κλιμακωτό, σχήματος Γ ανάλλημμα από ισχυρούς πωρόλιθους. Σίγουρα δέσποζε με την καίρια θέση του και το ύψος του πάνω απ' όλα τα οικοδομήματα του ιερού τεμένους. Ήταν κατασκευασμένος από ντόπιο πωρόλιθο και κτίστηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. σε αντικατάσταση ενός παλαιότερου αρχαϊκού ναού, στη θέση του οποίου στέκει σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.







Τα πιο Δημοφιλή

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks